diumenge, 19 de febrer del 2017

Estany d'Espolla i Salts de Martís


A la primavera, i després de períodes de pluja, solen formar-se unes basses en el Pla de Martís amb aigua que prové de les mateixes corrents subterrànies que alimenten l'Estany de Banyoles, que d'aquesta manera troba un sobreeixidor per a l'excés d'aigua. El fet que no sempre hi hagi aigua s'explica pels gairebé 50m d'altitud per sobre l'Estany. Quan la pressió de l'aigua subterrània és molt gran, fet que es dóna després de pluges intenses, es formen aquestes surgències. Una d'elles, el Clot o Estany d'Espolla, és especialment interessant per la quantitat d'aigua que conté. Aquest estany no és un sistema tancat, sinó que tota aquesta aigua passa a través del rec d'Espolla cap al Salt de Martís. Després d'un desnivell de més de 100m, anirà cap al riu Fluvià.







































3 comentaris:

  1. Quan el Clot d'Espolla està a vessar és tot un espectacle i ho has deixat palès en aquesta sèrie de fotografies.

    En una d'elles mostres un monòlit amb el nom de Porqueres gravat. Es va aixecar en aquest punt que és on coincideixen els termes municipals de Porqueres, Serinyà, Esponellà i Fontcoberta, a cada una de les cares hi ha gravat el nom. A sobre s'hi va insta·lar una imatge de sant Galderic, el patró de la pagesia catalana. Malauradament uns brètols el varen arrencar i mutilar, l'escultura va aparèixer al llit del rec d'Espollà.

    Felicitats, M. Àngels, una vegada més per aquest bon treball.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Bon reportatge amb bones fotos Mª Àngels, es un lloc molt bonic, a casa nostra no ens falta de res. Una abraçada i endavant.

    ResponElimina
  3. Bon reportatge. Saps que no hi he estat mai? Serà qüestió d'esperar a la propera ploguda .. :)

    ResponElimina