diumenge, 12 d’octubre del 2014

Masies antigues de Taradell

Casal de Montrodon  







la Codina - 


La Codina és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII i que ha estat habilitada com a habitatge modern a finals del segle XX. Antigament era conegut com el Pujol de Vall. Al segle XIV va quedar com un mas rònec, fins que l'habità un fadristern de Llagostera de Dalt. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consten Llorenç Pujol de Vall i Joan Codina, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia. Més endavant la trobem com una masoveria del mas Bellpuig. Va ser restaurada l'any 1986.

El Puig


Masgrau


Can Llebre - 


Can Llebre és una masia del segle XIX. És una masoveria del Molist.

La Valldemunt


la Foguera -


 Era un dels tres molins del mas Molist del Sot. Va deixar de funcionar després de les inundacions de l'any 1919.

L'Esquis


Marenga -



Marenga  La primera referència documental del mas és de l'any 1692, però l'indret de Marenga ja el trobem des del 1502. És una masoveria del Molist. És una masia del segle XVII que va reformar-se al segle XIX, portal amb llinda de fusta on hi consta gravat "1853". 


Moli de mes aprop


Can Sentinella


Can Multures


Moli de l'Esquis


Can Quel Tropas




A mitjans del segle XIX pertanyia a Miquel Generó. El seu nom prové del seu propietari Miquel Saborit, conegut com en Quel, que es diu que acollia als destacaments de la tropa al peu pas pel camí ral de Santa Eugènia a Taradell. Des de l'any 1994 pertany a la casa de Cal Capellà de Taradell. Va ser enderrocada el 15 d'octubre de 2002.

Bellpuig


Molí dels Capellans - 


El molí dels Capellans és un edifici d'origen medieval que ha estat reformat al segle XIX. Antigament era conegut com el molí de la Rovira i estava sota el domini de la Catedral de Vic. Al segle XIV el molí es trobava enderrocat a causa d'una rierada i en compartien la propietat els Madriguera i els Boscàs, que a mitjans d'aquest segle l'haurien reconstruït. Al segle XVIII les propietats dels Madriguera, que a causa del seu endeutament no en podien pagar els corresponents censos, van passar a la Catedral de Vic. Després de la desamortització, va passar a mans particulars.

la Roureda


la Roca



L'España


Can Pardale


Can Boix


El Molí del Sorts



El Conier



Caseta den Ballades


El Molí del Molist


El Pla de Vinya Closa


Panedas


L'Hostalet del Bou


El Colomer




El Genero


Blanquers


Vilasis d'Amunt


Can Fuma


Llagostera de Dalt


Llagostera de Baix



El Vivet


 Pratsevall


Can Bailon


El Molist

´
El Gurri Gros


Puigmorenc


Can Talaia


El Ricart


Can Pic 





Can Pic és una masia construïda vers el segle XVII sobre la qual s'hi va fer una reforma al segle XIX. Pertanyia al terme de Vilalleons, del municipi de Sant Julià de Vilatorta, fins que el 18 de gener de 1994 es va modificar el terme municipal i va passar al de Taradell.

Can Vilarasa





A l'amirallament de 1854 hi consta que pertanyia a Isidre Vilarasa. Més endavant va passar a ser una masoveria del Vivet. Can Vilarrasa és una masia del segle XVIII que ha estat reformada i ampliada al segle XX.

El Camp


El Planello


Hostal del Frares


El Tusell


la Casa Vella del Gurri


Can Mascarell


La Verneda


L'Om


La Casa Nova de L'Om


El Ferriol


 La Madriguera


Vilasis de Vall


La Caseta del Puig


Gasala


Can Lluis Ferrer


Can Clos


El Pujol


El Bou













10 comentaris:

  1. Quin gran treball de documentació fotogràfica antiga, M.Àngels. El meu més sincer reconeixement, has fet una gran tasca.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. M'agradan molt les cases de pages,soc filla de pagesos,la meva mare es filla de la Masia de Merenga i alla encara hi viuen els meus tiets.

    ResponElimina
  3. Felicitats per la feina feta alhora de documentar fotograficament les masies de Taradell. Et passo l'enllaç del meu blog on hi figuren algunes masies que havien estat hostals.En algunes fitxes he enllaçat amb el teu blog.
    https://hostals.blogspot.com.es/search/label/Osona

    ResponElimina
  4. Felicitats per la feina feta alhora de documentar fotograficament les masies de Taradell. Et passo l'enllaç del meu blog on hi figuren algunes masies que havien estat hostals.En algunes fitxes he enllaçat amb el teu blog.
    https://hostals.blogspot.com.es/search/label/Osona

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per compartir aquest fantàstic patrimoni.

    ResponElimina
  6. Molt interessant aquest recull, sabeu si en alguna d'aquestes masies busquen algú per viure de lloguer o masover?

    ResponElimina
  7. Hola. La majoria de fotografies són del llibre 'Les Masies de Taradell' i les fotos són fetes de Ramon Ferrarons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les fotos casi totes les he tret d'internet,no tinc el llibre de les Masies,preo les he posat perque no es perdin aquestes fotos tan macas,no tenia ni idea d'aqui havia fet les fotos !!

      Elimina
  8. Vilasis de Vall era a on vivient els meus avis Josep i Carmeels meus avis intims què l'estimava moltissím m'enrecordo molt🤯😭😭

    ResponElimina