dilluns, 29 de juliol de 2013

Vilobí del Penedès


Pèlags i Vinyes


Els Pèlags de Vilobí del Penedès són un petit paratge natural de la comarca de l'Alt Penedès. Aquest espai està format per les pedreres antigues de guix del turó de Vilobí. És d'una gran bellesa paisatgística i d'un gran valor ecològic i geològic.
Es tracta d'una zona molt peculiar, una zona humida amb presència de moltes espècies d'ocells entre elles diverses de protegides. Els Pèlags de Vilobí tenen la interessant característica que en una mateixa zona s'apleguen quatre espais ambientals diferents: el rocam, el forestal, l'agrícola i l'aigua.
Els pèlags –anomenats també els talls– aparegueren a conseqüència de l’activitat extractiva de guix que es remunta a l’època romana i que ha estat pròpia de Vilobí fins l'any 1993. Des que es va deixar d’extreure pedra, s’ha format un espai natural constituït per quatre pèlags. La concentració d’aigües d’escolament ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s’ha desenvolupat a l’entorn. Té diferents paisatges força interessants i molt peculiars com són les pedreres en si, i una fauna i una flora força peculiars. Aquest microecosistema format pels pèlags de Vilobí contrasta fortament amb el paisatge vitivinícola de la comarca de l’Alt Penedès.


Un Collie a Vilobí del Penedès


2 comentaris:

  1. Quina bona combinació paisatgística, espais naturals i conreats per l'home. Per si no fos prou, mostres l'arquitectura de la zona i uns reflexos que són un luxe.

    Gran post, M.Àngels.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Molt maco tot felicitats, una salutació Josep Mª

    ResponElimina